Current Affairs Quiz December 11 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz December 11 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz December 11 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz December 11 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11 December 2017

Question 1: Who was India’s only male swimmer at the Rio Olympics?
A. Kanchanmala Pande
B. Sajan Prakash
C. Abhinav Kashyap
D. Varun Thakur

Answer and Explanation

Answer: B

Sajan Prakash was India’s only male swimmer at the Rio Olympics who also won six gold medals at the National Games in 2015.

Question 2:At a recent event of Hockey World League Final, which country has India Defeated?
A. Germany
B. Russia
C. Pakistan
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: A

India defeated Germany 2-1 in the Hockey World League Final.

Question 3: Which swimmer was nominated for the Target Olympic Podium Scheme?
A. Kanchanmala Pande
B. Sajan Prakash
C. Bhimrao Kesarkar
D. Varun Chaturvedi

Answer and Explanation

Answer: B

Prakash won six gold medals at the National Games in 2015. He has also been nominate for the Target Olympic Podium Scheme.

Question 4:Which medal has been secured by India in recently held event Hockey World League Final?
A. Gold
B. Silver
C. Bronze
D. None

Answer and Explanation

Answer: C

India defeated Germany 2-1 in the Hockey World League Final to grab the bronze medal at the event.

Question 5:Which Public lender bank has recently cut its MCLR rate?
A. Vijaya Bank
B. Axis Bank
C. Syndicate bank
D. ICICI Bank

Answer and Explanation

Answer: C

Syndicate Bank reduces MCLR by 0.05% for certain tenors.

Question 6:Which country has helped Algeria to launch its first communication satellite?
A. China
B. India
C. Russia
D. France

Answer and Explanation

Answer: A

Alcomsat-1 is the first communication satellite of Algeria which is launched from Xichang Satellite Launch Center in Sichuan, China.

Question 7: Where has India’s first ever mobile food testing laboratory been launched?
A. Goa
B. Maharashtra
C. Tamil Nadu
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: A

India’s first ever mobile food testing laboratory launched in Goa.

Question 8: India’s first ever mobile food testing laboratory is funded by_______.
A. State Government
B. Public-Private Partnership
C. Central Government
D. Private company

Answer and Explanation

Answer: C

Mobile food testing laboratory is entirely funded by the Centre, which will also bear the maintenance cost for 5 years.

Question 9:Which country has called for cutting ties with US over Jerusalem?
A. Afghanistan
B. Pakistan
C. Turkey
D. Tasmania

Answer and Explanation

Answer: A Afghanistan’s Parliament called on the government and Muslim nations across the world to cut ties with US in protest against President Donald Trump’s decision to recognize Jerusalem as Israel’s capital.

Question 10:Which is the second biggest pilgrimage fair in India?
A. Gangasagar
B. Kumbh
C. Amarnath yatra
D. Vaishanav devi yatra

Answer and Explanation

Answer: A

Gangasagar fair is the second biggest pilgrimage fair after Kumbh.

Daily Current Affairs: 11 December

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for December-2017
Happy Learning!
Dec-1Dec-2Dec-3Dec-4
Dec-5Dec-6Dec-7Dec-8
Dec-9Dec-10Dec-11Dec-12
Dec-13Dec-14

Daily-Current-Affairs-11-december-2017-Current-Affairs-Quiz-december-11-2017-Current-Affairs-Infographic