Current Affairs Quiz January 1 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 1 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 1 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 1 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1 January 2018

Question 1:When did Shiv Kapur first win on Asian Tour?
A. 2006
B. 2005
C. 2004
D. 2003

Answer and Explanation

Answer: B

Kapur first won on Asian Tour in his debut season in December 2005.

Question 2: Who was the previous President of Indian Council of Cultural Relations before Sahasrabuddhe?
A. Piyush Goyal
B. K.K. Venugopal
C. Lokesh Chandra
D. Smriti Irani

Answer and Explanation

Answer: C

Vinay Sahasrabuddhe has been appointed the President of Indian Council of Cultural Relations replacing Lokesh Chandra.

Question 3:Which of the following Indian states is not open defecation free?
A. Uttar Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Chhattisgarh

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh is not open defecation free state while Madhya Pradesh and Chhattisgarh are open defecation free in Oct 2017 while Arunachal Pradesh in Dec 2017.

Question 4:Which was the only state to have NRC in 1951?
A. Chhattisgarh
B. Jharkhand
C. Haryana
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: D

Assam, which has witnessed an influx of migrants from Bangladesh, became the only state to have NRC in 1951.

Question 5: In which month will Winter Olympics Games 2018 take place?
A. February
B. January
C. December
D. November

Answer and Explanation

Answer: A

Winter Games will take place from Feb 9 to 25.

Question 6:Which country has banned solo climbing on Mount Everest?
A. Bhutan
B. China
C. India
D. Nepal

Answer and Explanation

Answer: D

Solo climbing on Mount Everest banned by Nepal to make mountaineering safer and to decrease deaths.

Question 7:From which year, Israel was member of UNESCO?
A. 1951
B. 1950
C. 1949
D. 1948

Answer and Explanation

Answer: C

Israel was the member of UNESCO since 1949 now Israel is withdrawing from UNESCO.

Question 8:Which automobile company reported 10.3% increase in total sales?
A. Honda
B. Hyundai
C. Tata
D. Maruti

Answer and Explanation

Answer: D

The country’s largest car-maker Maruti Suzuki India(MSI) reported 10.3% increase in total sales at 1,30,066 units in Dec 2017.

Question 9: Which cricketer will assist Lehmann for T20I series against England and New Zealand?
A. Steve Smith
B. Ricky Ponting
C. Shane Warne
D. Adam Gilchrist

Answer and Explanation

Answer: B

Ponting will assist Lehmann for T20I series against England and New Zealand. Ponting is set to coach Australia for T20 WC.

Question 10:Which country alongside Israel, have filed its own withdrawal notice from UNESCO in Oct 2017?
A. Nepal
B. Pakistan
C. US
D. Australia

Answer and Explanation

Answer: C

Israel and US have filed its own withdrawal notice in Oct 2017.

Daily Current Affairs: 1 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4

Daily Current Affairs 1 january 2018 Current Affairs Quiz january 1 2018 Current Affairs Infographic