Current Affairs Quiz January 10 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 10 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 10 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 10 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 10 January 2018

Question 1:How much is the on-time performance(OTP) of Japan Airlines, which is named as the most punctual ‘mega carrier’ in the world?
A. 85.27%
B. 83.24%
C. 82.34%
D. 80.90%

Answer and Explanation

Answer: A

Japan Airlines, the most punctual ‘mega carrier’ in the world, has OTP 85.27%. Indigo is rated as 4th most punctual ‘mega carrier’ in the world

Question 2:Which region is likely to generate 1.5 lakh tonnes of e-waste, as per Assocham?
A. Bengaluru
B. Chennai
C. Kolkata
D. Delhi NCR

Answer and Explanation

Answer: D

An industry body Assocham has said that, Delhi NCR will likely generate 1.5 lakh tonnes of e-waste.

Question 3:Which ministry has issued an advisory against usage of plastic flags as they are not bio-degradable?
A. Defense Ministry
B. Ministry of Environment
C. Ministry of Corporate Affairs
D. Home Ministry

Answer and Explanation

Answer: D

An advisory has been issued by Home Ministry against usage of plastic flags as they are not bio-degradable and their proper disposal with dignity is a practical problem.

Question 4:What was the magnitude of the earthquake that hit the Caribbean Sea recently?
A. 7.2
B. 5.6
C. 7.6
D. 6.5

Answer and Explanation

Answer: C 7.6 magnitude earthquake hit islands belonging to Honduras in the Caribbean Sea.

Question 5:In which year, Bangladesh banned marriages with Rohingyas?
A. 2013
B. 2014
C. 2015
D. 2017

Answer and Explanation

Answer: B

Bangladesh banned marriages with rohingyas in 2014.

Question 6:Who was ranked as the highest on “Tightest Grip on Media” by non-profit organization committee to Protect journalists?
A. Donald Trump
B. Narendra Modi
C. Xi Jinping
D. Shinzo Abe

Answer and Explanation

Answer: C

Chinese president Xi Jinping was named the highest on “Tightest Grip on Media” while US president Trump was named as world’s most oppressive leader towards press freedom.

Question 7:Which bank owns a mobile wallet company FreeCharge?
A. Axis Bank
B. PNB Bank
C. ICICI Bank
D. HDFC Bank

Answer and Explanation

Answer: A

CEO of FreeCharge is Sangram Singh and it is owned by Axis Bank.

Question 8:Who is likely to host the first-ever Baby Olympics in April?
A. France
B. Nigeria
C. Sudan
D. Bahrain

Answer and Explanation

Answer: D

Bahrain has announced plans to host the first-ever Baby Olympics where 2-4 year old will take part in the games in April.

Question 9:In which sports Aanchal Thakur won Bronze medal recently and it was the first such international medal to India in that sports?
A. Skiing
B. High Jump
C. Disk Throw
D. Shooting

Answer and Explanation

Answer: A

Aanchal Thakur won India’s first ever International medal in skiing.

Question 10:Which is the first railway station to have sanitary napkin vending machine in India?
A. Mumbai Central
B. Bhopal
C. Bilaspur
D. Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: B

Bhopal railway station has become the first railway station to have sanitary napkin vending machine and the machine is named as “Happy Nari”.

Daily Current Affairs: 10 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8
Jan-9Jan-10Jan-11Jan-12

Daily Current Affairs 10 january 2018 Current Affairs Quiz january 10 2018 Current Affairs Infographic