Current Affairs Quiz January 15 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 15 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 15 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 15 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 15 January 2018

Question 1:What is the highest score of Virat Kohli in Test Cricket?
A. 243
B. 256
C. 233
D. 227

Answer and Explanation

Answer: A

Kohli’s highest score in Test Cricket is 243. Recently, Kohli equaled Bradman’s record of most 150+ scores as captain.

Question 2:Which state has recorded maximum no. of illegal mining cases in India between 2013-17?
A. Goa
B. Uttar Pradesh
C. Bihar
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: D

Maharashtra has recorded 1.39 lakh cases of illegal mining which are highest in the country between 2013-17 while Goa has recorded only three cases.

Question 3:Who is the first Israeli PM to visit India?
A. Davis Ben-Gurion
B. Benjamin Netanyahu
C. Ariel Sharon
D. Moshe Sharett

Answer and Explanation

Answer: C

Ariel Sharon is the first Israeli PM to visit India while Netanyahu is the second.

Question 4:How much did India contribute to UN Youth Envoy’s Office?
A. USD 30,000
B. USD 50,000
C. USD 60,000
D. USD 80,000

Answer and Explanation

Answer: B

USD 50,000 has been contributed by India to UN Secretary General Antonio Guterres’ Office of Envoy on Youth to help with its mission of involving young people in the world body’s goals.

Question 5:Which organization has claimed responsibility for Benazir Bhutto’s murder?
A. Taliban
B. Al-Qaeda
C. Lashkar-e-Taiba
D. ISIS

Answer and Explanation

Answer: A

In a book written by a senior Talibani leader, the Taliban has claimed responsibility for the assassination of former Pakistan PM Benazir Bhutto.

Question 6:Which company overtook Apple as 2nd largest phone maker?
A. Vivo
B. Oppo
C. Huawei
D. OnePlus

Answer and Explanation

Answer: C

Huawei overtook Apple as 2nd largest phone maker while Samsung being at first.

Question 7:Which BRICS country is in top 10 on Global Manufacturing Index by WEF?
A. South Africa
B. Brazil
C. Russia
D. China

Answer and Explanation

Answer: D

China is at 5th position while South Africa 45th, Russia 35th, Brazil 41st and India is at 30th position.

Question 8:How much bitcoin have been mined till now?
A. 80%
B. 75%
C. 70%
D. 50%

Answer and Explanation

Answer: A

Out of total 21 million Bitcoin, 16.8 million Bitcoin i.e. 80% of Bitcoin have been mined.

Question 9:Where are the headquarters of UN and when was UN established?
A. New York, 1947
B. New York, 1945
C. California, 1948
D. California, 1950

Answer and Explanation

Answer: B

UN was established in 1945 while its headquarters are at New York.

Question 10:Which state govt formalized a partnership with Johnson & Johnson?
A. Uttar Pradesh
B. Odisha
C. Assam
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: D

Maharashtra govt formalized a partnership with Johnson & Johnson. This collaboration would look at infection prevention, diabetes, obesity and menstrual hygiene and support healthcare professionals and nurses in the State to develop skills in these areas

Daily Current Affairs: 15 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8
Jan-9Jan-10Jan-11Jan-12
Jan-13Jan-14Jan-15Jan-16

Daily Current Affairs 15 january 2018 Current Affairs Quiz january 15 2018 Current Affairs Infographic