Current Affairs Quiz January 19 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 19 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 19 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 19 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 19 January 2018

Question 1:Who was the first Indian cricketer to be the ICC Cricketer of the Year?
A. Sachin Tendulkar
B. Virendra Sehwag
C. Rahul Dravid
D. Saurav Ganguly

Answer and Explanation

Answer: C

Rahul Dravid was the first Indian cricketer to be the ICC Cricketer of the Year. Sachin Tendulkar was also the Cricketer of the Year and to receive the Sir Garfield Sobers Trophy.

Question 2:Which department is handling integrated development of the logistics sector?
A. Department of Commerce
B. Department of Information and Broadcasting
C. Department of Telecommunication
D. Department of Human Resources

Answer and Explanation

Answer: A

The task of integrated development of the logistics sector has been entrusted to the Department of Commerce b Government of India.

Question 3:What is the minimum age for US citizenship eligibility?
A. 15 years
B. 18 years
C. 21 years
D. 25 years

Answer and Explanation

Answer: B

Minimum age for US citizenship eligibility is 18 years.

Question 4:How many years ago the UN first agreed to achieve full gender parity?
A. 15 years
B. 16 years
C. 17 years
D. 18 years

Answer and Explanation

Answer: D

The UN first agreed to achieve full gender parity near 18 years ago.

Question 5:Which city does not have a Security Printing and Minting Corporation of India Ltd(SPMCIL) unit?
A. Ahmedabad
B. Noida
C. Mumbai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

There are four mints in India located at Mumbai, Noida, Kolkata and Hyderabad.

Question 6:Who tops the charts in research and development spending and is awarded the largest number of science and engineering doctoral degrees in 2014?
A. China
B. India
C. France
D. US

Answer and Explanation

Answer: D

US tops the charts in research and development spending and is awarded the largest number of science and engineering doctoral degrees(40,000) in 2014. While India is first in producing science and engineering bachelors.

Question 7:Which city of South Africa is feared to run out of water?
A. Durban
B. Pretoria
C. Cape Town
D. Johannesburg

Answer and Explanation

Answer: C

The city officials of South Africa’s Cape Town are feared to have a “Day Zero” in 100 days, where taps would be turned off and people have to queue for water, due to three-year drought.

Question 8: According to a Pew Research Centre study, how much percent increase Indians registered in the US naturalization rate during 2005-15?
A. 10%
B. 12%
C. 17%
D. 21%

Answer and Explanation

Answer: B

According to a Pew Research Centre study, Indians registered a 12% point increase in the US naturalization rate during 2005-15, the biggest increase in the no. of immigrants who obtained the US citizenship.

Question 9:Who was named as the Man of the Match in match between India and Zimbabwe in ICC U-19 WC?
A. Ankul Roy
B. Jonathan Connolly
C. Gregory Dollar
D. Shubham Gill

Answer and Explanation

Answer: D

India won in the match and Shubham Gill was named as the Man of the Match.

Question 10:Which Indian cricketer did not win the the Sir Garfield Sobers Trophy?
A. Virat Kohli
B. Virendra Sehwag
C. Sachin Tendulkar
D. Ravichandran Ashwin

Answer and Explanation

Answer: B

Virendra Sehwag never won the Sir Garfield Sobers Trophy. Only 4 Indian cricketers Rahul Dravid, Sachin Tendulkar, R Ashwin and Virat Kohli had won this trophy.

Daily Current Affairs: 19 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8
Jan-9Jan-10Jan-11Jan-12
Jan-13Jan-14Jan-15Jan-16
Jan-17Jan-18Jan-19

Daily Current Affairs 19 january 2018 Current Affairs Quiz january 19 2018 Current Affairs Infographic