Current Affairs Quiz January 22 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 22 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 22 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 22 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 22 January 2018

Question 1:When was the Post Office Passport Seva Kendra(POPSK) scheme started?
A. 2017
B. 2016
C. 2015
D. 2014

Answer and Explanation

Answer: A

This scheme started in January 2017. Recently, the POPSK at Karaikal is the 60th POPSK to have become functional.

Question 2:How many missile attack drills have been held by Tokyo since WW-II?
A. 1
B. 2
C. 5
D. 10

Answer and Explanation

Answer: A

Only 1 missile attack drill has been held. Tokyo held an evacuation drill simulating a missile attack for the first time since World War II.

Question 3:Which city has been named as the European Capital of Culture?
A. London
B. Paris
C. Valletta
D. Venice

Answer and Explanation

Answer: C

Valletta, the capital of Malta, is officially named European Capital of Culture 2018.

Question 4:Which country topped WEF’s inclusive Development Index as emerging economy?
A. Sudan
B. India
C. Nigeria
D. Lithuania

Answer and Explanation

Answer: D Lithuania topped the list of emerging economies while India ranked 62nd.

Question 5: As per the survey released by the International rights group Oxfam in 2017, what percent of wealth do the richest 1% hold in India?
A. 55%
B. 63%
C. 73%
D. 81%

Answer and Explanation

Answer: C

The survey released by the International rights group Oxfam has revealed that the richest 1% in India held 73% of the wealth generated in 2017 in India. In 2016, it was 58%.

Question 6:How much percent of GDP of India is getting lost to malnutrition, as per the joint report by Assocham and Ernst & Young?
A. 10%
B. 7%
C. 6%
D. 4%

Answer and Explanation

Answer: D

A joint report by Assocham and Ernst & Young said that India has lost 4% of its GDP to malnutrition. India is home to 50% of the world’s undernourished children.

Question 7:How much percent of India’s total currency in circulation before demonetization on Nov 8, 2016 is in circulation now?
A. 98%
B. 97%
C. 93%
D. 89%

Answer and Explanation

Answer: B

India’s total currency in circulation has reached nearly 97% of the level before demonetization on Nov 8, 2016, RBI data has revealed.

Question 8:Who is the second fastest cricketer to complete 500 runs in T20I cricket?
A. Babar Azam
B. Sachin Tendulkar
C. Mahela Jayawardene
D. Alistair Cook

Answer and Explanation

Answer: A

Pakistan’s Babar Azam became the second fastest cricketer to complete 500 runs in T20I cricket.

Question 9:Which state organized the first garbage festival of India?
A. Gujarat
B. Kerala
C. Chhattisgarh
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: C

The Raipur Municipal Corporation in Chhatisgarh organized the three-day ‘Kachra Mahotsav 2018’ which is India’s first Garbage Festival.

Question 10:Which state government signed a MoU with the Clean Authority of Tokyo in connection with municipal solid waste incineration?
A. Chhattisgarh
B. Maharashtra
C. Telangana
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: C

A MoU was signed between Telangana govt and the Clean Authority of Tokyo in connection with municipal solid waste incineration in Hyderabad.

Daily Current Affairs: 22 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8
Jan-9Jan-10Jan-11Jan-12
Jan-13Jan-14Jan-15Jan-16
Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22

Daily Current Affairs 22 january 2018 Current Affairs Quiz january 22 2018 Current Affairs Infographic