Current Affairs Quiz January 8 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 8 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 8 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 8 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 8 January 2018.

Question 1:For how many years, the Indian Navy has inked an MoU with Cochin Port Trust(CPT)?
A. 5 years
B. 10 years
C. 15 years
D. 20 years

Answer and Explanation

Answer: A

The Indian Navy has inked an MoU with Cochin Port Trust (CPT), Kerala towards leasing of 228 meters of berths at Mattancherry Wharf for a period of 5 years.

Question 2:When was the first Film and Television Institute of India(FTII) established?
A. 1957
B. 1953
C. 1955
D. 1960

Answer and Explanation

Answer: D

The first Film and Television Institute of India( FTII) was established in 1960 in Pune. The 2nd FTII is to be set up in Arunachal Pradesh.

Question 3:Which is the first state to launch High Risk Pregnancy(HRP) Portal in India?
A. Punjab
B. Kerala
C. Haryana
D. Arunachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: C

Haryana has become the first state to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal. This web application has been designed to track every high risk pregnant woman till 42 days after delivery so that she receives adequate treatment.

Question 4:How many minesweepers are presently operating in India?
A. 4
B. 8
C. 12
D. 16

Answer and Explanation

Answer: A

Only four minesweeper are presently operating while there is need of 24. Recently project aimed at constructing 12 advanced minesweeper warships in collaboration with South Korea was cancelled by govt.

Question 5:What is the rank of tennis player Kevin Anderson in the world?
A. 78
B. 56
C. 14
D. 9

Answer and Explanation

Answer: C

Kevin Anderson is ranked 14th in the world. He recently got defeated by Gilles Simon in Inaugural Tata Open Title.

Question 6:How many times Victoria Azarenka has been Australian Open champion?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer and Explanation

Answer: B

Victoria Azarenka is 2-times Australian Open champion. She has withdrawn from the 2018 edition of the Grand Slam.

Question 7:Which is the traditional war dance in the Maori culture of New Zealand?
A. Baris
B. Cakalele
C. Cibi
D. Haka

Answer and Explanation

Answer: D

Haka is a traditional war dance in the Maori culture of New Zealand.

Question 8:As per UN, how much is the world’s per capita debt?
A. 10,000 dollars
B. 20,000 dollars
C. 30,000 dollars
D. 40,000 dollars

Answer and Explanation

Answer: C

The UN calculates the global population at 7.6 billion, suggesting that the world’s per capita debt is over $30,000.

Question 9:Which country recently banned English in schools over fear of cultural invasion?
A. France
B. Germany
C. Iran
D. Myanmar

Answer and Explanation

Answer: C

Iran recently banned English in schools over fear of cultural invasion.

Question 10:Which country has been accused of influencing Mexican presidential elections?
A. China
B. Pakistan
C. France
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: D

US National Security Advisor HR McMaster said that Russian government has launched a campaign to influence the Presidential Elections 2018. Russia has been earlier accused of influencing presidential elections in US and France.

Daily Current Affairs: 8 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8

Daily Current Affairs 8 january 2018 Current Affairs Quiz january 8 2018 Current Affairs Infographic