Current Affairs Quiz 1 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1 July 2018

Question 1: In which state has Kanya Van Samruddhi Yojana been launched?
A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Maharashtra
D. Chhattisgarh

Answer and Explanation

Answer: C

The Maharashtra government announced a new scheme called ‘Kanya Van Samruddhi Yojana’, wherein farmers’ families where girl children are born will be given saplings for plantation.

Question 2: Who among the given has won the women’s 100 m event at the 58th National Inter State Senior Athletics Championship, Guwahati?
A. P T Usha
B. Dutee Chand
C. Luka Tinku
D. Usha Latha

Answer and Explanation

Answer: B

Indian sprinter Dutee Chand has set a new national record in the women’s 100-metre race at the 58th National Inter State Senior Athletics Championships held at Sarusajai Stadium, Guwahati. She clocked 11.29 seconds to beat her own previous record of 11.30 seconds which she achieved at the Indian Grand Prix in 2017.

Question 3: The 9th meeting of Eminent Persons Group (EPG) on India-Nepal relations was held in which city?
A. New Delhi
B. Kathmandu
C. Silchar
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: B

The ninth and final meeting of Eminent Persons Group (EPG) on India-Nepal relations concluded in Kathmandu on June 20 to discuss various bilateral issues.

Question 4: The 2018 Women’s Hockey World Cup will be held in which country?
A. UK
B. USA
C. India
D. Australia

Answer and Explanation

Answer: A

The 2018 Women’s Hockey World Cup will be the 14th edition of the Women’s Hockey World Cup. It is scheduled to be held from 21 July to 5 August 2018 at the Lee Valley Hockey and Tennis Centre in London, England.

Question 5: Asia’s first arbitration centre specialised in intellectual property is slated to open in ________.
A. New Delhi
B. Shanghai
C. Tokyo
D. Jakarta

Answer and Explanation

Answer: C

Asia’s first arbitration centre specialised in intellectual property is slated to open in Tokyo .

Question 6: What is the full form of ‘S’ in PMSMA ?
A. Surakshit
B. Suraksha
C. Sammanit
D. Saksham

Answer and Explanation

Answer: A

Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA).

Question 7:The Government of India will observe July 1 as GST Day which marks its _______ anniversary?
A. Third
B. Second
C. First
D. Fourth

Answer and Explanation

Answer: C

The Government of India will celebrate July 1, 2018, as ‘GST Day’ to mark the first anniversary of the new indirect tax regime. Goods and Services Tax (GST) was rolled out in the intervening night of June 30 and July 1 in 2017.

Question 8: What is the capital of the United Arab Emirates (UAE) ?
A. Dubai
B. Abu Dhabi
C. Sharjah
D. Riyadh

Answer and Explanation

Answer: B

Abu Dhabi is the capital of United Arab Emirates.

Question 9: Who is the Union Minister for Health and Family Welfare ?
A. J P Nadda
B. A G Rajiju
C. Kiran Rajiju
D. Dr. Harshvardhan

Answer and Explanation

Answer: A

JP Nadda is the Union Minister for Health and Family Welfare .

Question 10: The Indian Navy recently participated in Passage Exercise (PASSEX) with which of the following countries?
A. Malaysia
B. Indonesia
C. Ghana
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: B

The Navies of India and Indonesia participated in Passage Exercise (PASSEX), to enhance their maritime cooperation.

Daily Current Affairs: 1 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1

Daily Current Affairs 1 July 2018 Current Affairs Quiz July 1 2018 Current Affairs Infographic