Current Affairs Quiz 11 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11 July 2018

Question 1: National Small Industries Corporation Limited (NSIC) is a _______ PSU established by the Government of India in 1955.
A. Maha Ratna
B. Nav Ratna
C. Mini Ratna
D. Mitra Ratna

Answer and Explanation

Answer: C

National Small Industries Corporation Limited (NSIC) is a Mini Ratna PSU established by the Government of India in 1955.It falls under Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises of India.NSIC is the nodal office for several schemes of Ministry of MSME such as Performance & Credit Rating, Single Point Registration, MSME Databank, National SC ST Hub, etc.

Question 2: Who is the CEO of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) ?
A. Jayshree Gupta
B. Pawan Agrawal
C. Pawan Nagpal
D. Ashish Mishra

Answer and Explanation

Answer: B

FSSAI CEO is Pawan Agarwal.

Question 3: Rajasthan government signed a MoU with Microsoft to provide digital training to _______ students of government colleges.
A. 9,500
B. 9,400
C. 9,700
D. 9,600

Answer and Explanation

Answer: A

Rajasthan government signed a MoU with Microsoft to provide digital training to 9,500 students of government colleges. It will also train 500 faculty members.

Question 4: What is the Theme of World Population Day 11 July?
A. Family Planning is a Birth Right
B. Family Planning is a Human Right
C. Family Planning is an Individual Right
D. Family Planning is a Minority Right

Answer and Explanation

Answer: B

Theme :- Family Planning is a Human Right

Question 5: What is the currency of South Korea ?
A. South Korean won
B. South Korean Dollar
C. South Korean Yuan
D. South Korean yen

Answer and Explanation

Answer: A

South Korea Capital- Seoul, Currency- South Korean won.

Question 6: _________ is the Minister of State (I/C) of the Ministry of Communications. 
A. Rehab Sinha
B. Jayant Sinha
C. Manoj Sinha
D. Kashaya Sinha

Answer and Explanation

Answer: C

Manoj Sinha is the Minister of State (I/C) of the Ministry of Communications. 

Question 7: Who is the Vice-Chairman of NITI Aayog ?
A. Amitabh Kant
B. Rajiv Anand
C. Rajiv Kumar
D. Prime Minister

Answer and Explanation

Answer: C

NITI- National Institution for Transforming India.NITI Aayog Vice-Chairman- Rajiv Kumar, CEO- Amitabh Kant.

Question 8: The Asian Development Bank is a regional development Bank established in __________.
A. 1966
B. 1965
C. 1969
D. 1967

Answer and Explanation

Answer: A

The Asian Development Bank is a regional development Bank established in 1966.Headquarters of ADB is in Manila, Philippines.Takehiko Nakao is Present President of the Asian Development Bank.

Question 9: IIIDEM is organizing 5–day Capacity Development programme for Media Officials from ________
A. Bhutan
B. Myanmar
C. Bangladesh
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: A

Election Commission of Bhutan, India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) is organizing a 5 -day Capacity Development programme for Media Officials from Bhutan at New Delhi.

Question 10: The Central Reserve Police Force (CRPF) has launched ________, a mobile help centre to reach out to people undertaking annual pilgrimage to 3,880-metre high holy cave shrine of Amarnath.
A. Saath-Maadad
B. Saathi
C. Sarthi
D. Saath

Answer and Explanation

Answer: B

The Central Reserve Police Force (CRPF) has launched Saathi, a mobile help centre to reach out to people undertaking annual pilgrimage to 3,880-metre high holy cave shrine of Amarnath.

Daily Current Affairs: 11 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11

Daily Current Affairs 11 July 2018 Current Affairs Quiz July 11 2018 Current Affairs Infographic