Current Affairs Quiz 12 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 12 July 2018

Question 1: Which country topped the Global Innovation Index 2018?
A. Netherlands
B. Sweden
C. Switzerland
D. Norway

Answer and Explanation

Answer: C

The Global Innovation Index is developed by Cornell University, the Paris-based business school ‘Insead’ and the World Intellectual Property Organisation in Geneva.

Question 2: Who is the co-founder of IT consulting firm Syntel along with Nerja Sethi ?
A. Prashant Ranade
B. Bharat Desai
C. Rakesh Khanna
D. Mayur Pustode

Answer and Explanation

Answer: B

Bharat Desai is the chairman of Syntel. He co-founded Syntel in 1980 along with his wife, Neerja Sethi.

Question 3: _____________ government will launch a new scheme allocating “one transformer per farmer” in order to mitigate the electricity consumption.
A. Maharashtra
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra government will launch a new scheme allocating “one transformer per farmer” in order to mitigate the electricity consumption.

Question 4: What is the Full-form of ‘R’ in TRAI ?
A. Regulatory
B. Regulation
C. Resolution
D. Regulate

Answer and Explanation

Answer: A

Telecom Regulatory Authority of India, New Delhi

Question 5: _______ has unveiled the country’s first internet telephony service through its mobile app.
A. BSNL
B. BBNL
C. MTNL
D. MBNL

Answer and Explanation

Answer: A

BSNL unveiled the country’s first internet telephony service that will allow users to dial any telephone number in India through its mobile app.

Question 6: How many members are there in UN Security Council ?
A. 10
B. 5
C. 15
D. 20

Answer and Explanation

Answer: C

Permanent members: 5 seats (China, France, Russia, United Kingdom, United States) Temporary members: 10 seats

Question 7: Who is the First Indian personality to get a ‘talking statue’ at Madame Tussauds ?
A. Aishwarya Rai
B. Deepika Padukone
C. Anushka Sharma
D. Kareena Kapoor

Answer and Explanation

Answer: C

Anushka Sharma is set to become the first Indian personality to get a ‘talking statue’ at Madame Tussauds Singapore.

Question 8: The United Nations Security Council has adopted ______________ aimed at providing legal framework for mainstreaming protection, rights, well-being and empowerment of children.
A. Resolution 2427
B. Revolution 2427
C. Resolution 2420
D. Revolution 2020

Answer and Explanation

Answer: A

The United Nations Security Council has adopted Resolution 2427 aimed at providing legal framework for mainstreaming protection, rights, well-being and empowerment of children.

Question 9: Target Olympic Podium Scheme (TOPS) was Launched by _______________.
A. Ministry of Sports
B. Indian Olympic Committee
C. Ministry of home affairs
D. Ministry of youth

Answer and Explanation

Answer: A

It was launched by Ministry of Sports within the ambit of National Sports Development Fund (NSDF).It aims at identifying and supporting potential medal prospects for upcoming Olympic Games.

Question 10: Dhanlaxmi Bank Headquarters are in ________ .
A. Tirumala
B. Thrissur
C. Kasur
D. Coimbatore

Answer and Explanation

Answer: B

Dhanlaxmi Bank Headquarters are in Thrissur, Kerala.

Daily Current Affairs: 12 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12

Daily Current Affairs 12 July 2018 Current Affairs Quiz July 12 2018 Current Affairs Infographic