Current Affairs Quiz 17 July 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17 July 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17 July 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17 July 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 17 July 2018

Question 1: Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar launched the __________ campaign.
A. Paudhagiri
B. Phoolgiri
C. Paedgiri
D. Paudhropan

Answer and Explanation

Answer: A

Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar launched the ‘Paudhagiri’ campaign.

Question 2: Which of the following is the capital of Brazil ?
A. Rio de Janeiro
B. Brasilia
C. Bruno’s Aries
D. Montevideo

Answer and Explanation

Answer: B

Brasilia is the capital of Brazil. Currency: Brazilian real

Question 3: How many sessions are held in Lok Sabha in a year?
A. 3
B. 4
C. 2
D. 5

Answer and Explanation

Answer: A

Three sessions of Lok Sabha take place in a year: Budget session: February to May. Monsoon session: July to September. Winter session: November to mid-December.

Question 4: What is the currency of Serbia ?
A. Euro
B. Serbian dinar
C. Serbian rupiah
D. Serbian peso

Answer and Explanation

Answer: B

Serbia Capital: Belgrade, Currency: Serbian dinar.

Question 5: Who is the highest goal scorer of FIFA WC 2018 ?
A. Luka Modric
B. Harry Kane
C. Thibaut Courtois
D. Kylian Mbappe

Answer and Explanation

Answer: B

Golden Boot Award Winner : Harry Kane (England captain) for scoring six goals across six games.

Question 6: Who is the Secretary of Department of Economic Affairs?
A. Subhash Chand Garg
B. Subhash Bhadra Garg
C. Subhash Chandra Garg
D. Subhash Ramakant Garg

Answer and Explanation

Answer: C

Subhash Chandra Garg, Secretary, Department of Economic Affairs.

Question 7: What is the technology used in FASTag Electronic Toll Collection ?
A. Machine Learning
B. Artificial Intelligence
C. RFID-Radio-frequency Identification
D. Cloud Computing

Answer and Explanation

Answer: C

FASTag is a simple to use, reloadable tag which enables automatic deduction of toll charges and lets you pass through the toll plaza without stopping for the cash transaction. FASTag is linked to a prepaid account from which the applicable toll amount is deducted. The tag employs Radio-frequency Identification (RFID) technology and is affixed on the vehicle’s windscreen after the tag account is active.

Question 8: ___________ has given assent to the witch-hunting (Prohibition, Prevention, and Protection) Bill.
A. President
B. Parliament
C. Rajya Sabha
D. Lok Sabha

Answer and Explanation

Answer: A

President Kovind give assent to the witch-hunting (Prohibition, Prevention, and Protection) Bill.

Question 9: Floyd Mayweather is a ____________.
A. Boxer
B. Weightlifter
C. Wrestler
D. Archer

Answer and Explanation

Answer: A

Boxer Floyd Mayweather topped list of World’s highest paid celebrity

Question 10: Aruna Sairam has been selected for Sangita Kalanidhi Award 2018 for her contribution to ___________.
A. Acoustic music
B. Carnatic music
C. folk Carnatic music
D. Alternative Carnatic music

Answer and Explanation

Answer: B

Aruna Sairam has been selected for Sangita Kalanidhi Award 2018 for her contribution to Carnatic music.

Daily Current Affairs: 17 July

General Knowledge Tests for July-2018
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17

Daily Current Affairs 17 July 2018 Current Affairs Quiz July 17 2018 Current Affairs Infographic