Current Affairs Quiz July 30 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz July 30 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz July 30 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz July 30 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 30 July 2017.

Question 1: Which team did India defeat in FIBA Women’s Asia Cup Final ?
A. Pakistan
B. Kazakhstan
C. Spain
D. Portugal

Answer and Explanation

Answer: A

Beating Kazakhstan by 73-71 Indian women’s team won FIBA Asia Cup Final.

Question 2: Who is the Revenue secretary of India?
A. Nirmala Sitharaman
B. S. Jaishankar
C. Hasmukh Adhia
D. Arundhtai Bhattacharya

Answer and Explanation

Answer: C

Hasmukh Adhia is Revenue secretary of India.

Question 3:Who is known as the founding father of People’s Republic of China?
A. Deng Xioping
B. Sun Yat-Sen
C. Xi Jinping
D. Mao Zedong

Answer and Explanation

Answer: D

Mao Zedong known as founding father of People’s Republic of China.

Question 4:Which country recently conducted successful test of an intercontinental ballistic missile?
A. Ukraine
B. Russia
C. North Korea
D. Iraq

Answer and Explanation

Answer: C

Recently North Korea has conducted another successful test of an intercontinental ballistic missile.

Question 5:Who has been appointed as Interim PM of Pakistan?
A. Shahid Abbasi
B. Shehbaz Sharif
C. Nawaz Sharif
D. Imran Khan

Answer and Explanation

Answer: A

Pakistan’s ruling party PML-N has appointed Shahid Abbasi as Interim Prime Minister of Pakistan for 45 days till till Nawaz’s younger brother Shahbaz Sharif takes over as his eventual successor

Question 6:Who is appointed as the manager of team India?
A. Sachin Tendulkar
B. Saurabh Ganguli
C. Ravi Shastri
D. Sunil Subramanim

Answer and Explanation

Answer: D

Sunil Subramaniam appointed Manager of team India.

Question 7:Which of the following is the world’s smallest spacecraft?
A. Soyuz
B. Shenzhou
C. Sprites
D. Vostok

Answer and Explanation

Answer: C

The world’s smallest ever spacecraft ‘Sprites’ have been successfully been placed in low Earth orbit by ISRO’s PSLV rocket.

Question 8:Which is the only 100% green metro in world?
A. Delhi
B. Kolkata
C. Tokyo
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: A

Delhi Metro is the only 100% green metro system in world.

Question 9:Who is Women and Child development minister of India?
A. Nirmala Sitharaman
B. Sushma Swaraj
C. Maneka Gandhi
D. Smriti Irani

Answer and Explanation

Answer: C

Maneka Gandhi is Women and Child development minister of India.

Question 10:Which country recently adopted a motion to reciprocate US sanctions?
A. Iraq
B. North Korea
C. Qatar
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: D

Iran has adopted a motion to reciprocate US sanctions.

Daily Current Affairs: 30 July

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for July-2017
Happy Learning!
Jul-1Jul-2Jul-3Jul-4
Jul-5Jul-6Jul-7Jul-8
Jul-9Jul-10Jul-11Jul-12
Jul-13Jul-14Jul-15Jul-16
Jul-17Jul-18Jul-19Jul-20
Jul-21Jul-22Jul-23Jul-24
Jul-25Jul-26Jul-27Jul-28
Jul-29Jul-30Jul-31

Daily-Current-Affairs-30-july-2017-Current-Affairs-Quiz-july-28-2017-Current-Affairs-Infographic




[i]
[i]