Current Affairs Quiz June 14 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 14 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 14 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 14 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 14 June 2017.

Question 1: The theme of this Year’s word blood donation day is:

A. Give the gift of life
B. Every blood donor is a hero
C. Give Blood. Give Now. Give Often
D. Blood connects us all

Answer and Explanation

Ans: C

World Blood Donor Day is celebrated in countries around the world every year on 14 June. The event, established in 2004, serves to raise awareness of the need for safe blood and blood products, and to thank blood donors for their voluntary, life-saving gifts of blood. Theme of 2017 World Blood Donor Day – Give Blood. Give Now. Give Often

Question 2: The book ‘Yug Purush, Bharat Ratna, Atal ji’ is written by:

A. Trivendra Singh Rawat.
B. Rajnath Singh
C. Ramesh Pokhriyal
D. Keshubhai Patel

Answer and Explanation

Ans: C

The book named ‘Yug Purush, Bharat Ratna, Atal ji’ has been written by former Uttarakhand chief minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank.

Question 3: The Minister for Finance, Corporate Affairs and Defence, Arun Jaitley,is on a 4 day visit to which country:

A. China
B. Korea
C. Spain
D. Germany

Answer and Explanation

Ans: B

The Minister for Finance, Corporate Affairs and Defence, Arun Jaitley, is in Korea to participate in the India-Korea Strategic Economic Dialogue and the 2nd Annual Meeting of the Board of Governors of AIIB

Question 4: India and Armenia have signed an MOU, which was recently approved by the Indian Government. What is it related to?

A. Environment
B. Science and Technology
C. Women Empowerment
D. Youth Affairs

Answer and Explanation

Ans: D

An MOU Signed between India and Armenia in April 2017 has been approved by the Indian Government.The MOU is for the co operation of youth matters and shall remain in force for a period of five years.

Question 5: Which brand is the top brand in the world as per the BrandZ top 100 Most Valuable Global Brands list?

A. Google
B. Facebook
C. Apple
D. Microsoft

Answer and Explanation

Ans: A

The BrandZ top 100 Most Valuable Global Brands list has been released and the technology giant, Google has topped it with a brand value of over 245 billion USD.

Question 6: Where is Vatsalya Maatri Amrit Kosh, north India’s largest lactation and milk bank centre located?

A. Chandigarh
B. Jaipur
C. New Delhi
D. Aurangabad

Answer and Explanation

Ans. C

The Health and Family welfare ministry has launched a National Human Milk Bank and Lactation Counselling Centre at the Lady Hardinge Medical College in the national capital. This will be called ‘Vatsalya – Maatri Amrit Kosh’ .

Question 7: ISRO has successfully launched GSAT-19 communication satellite through which launch vehicle?

A. GSLV Mark V

Answer and Explanation

Ans. B

Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched the country’s heaviest rocket – Geosynchronous Satellite Launch Vehicle-Mark III (GSLV-Mk III) – along with a communications satellite GSAT-19 . GSLV Mark-III is built to lift the heaviest Indian communications satellites to space. It can carry satellites weighing 4 tonnes, double the weight that the current GSLV-Mark-II can lift.

Question 8: The Abohar Wildlife Sanctuary is located in which state?

A. Punjab
B. Assam
C. West Bengal
D. Arunachal Pradesh

Answer and Explanation

Ans. A

Abohar Wildlife Sanctuary, located at a distance of 15 kilometres from the city Abohar in the Fazilka district of Punjab, is a unique open sanctuary which encompasses 13 revenue villages. The provisional notification for sanctuary was given in the year 1975 while in the year 2000 it was declared a wildlife sanctuary under the Wild Life (Protection) Act, 1972. It is private sanctuary and spread in an area of 186.5 square kilometres.

Question 9: Who has been elected as the Prime Minister of Nepal?

A. Pushpa Kamal Dahal
B. Ram Chandra Poudel
C. Girija Prasad Koirala
D. Sher Bahadur Deuba

Answer and Explanation

Ans. D

Sher Bahadur Deuba has been elected Prime Minister of Nepal. He is the 40 th Prime Minister to be elected. He was elected to the post that had fallen vacant following the resignation of Maoist Chairman Pushpa Kamal Dahal two weeks ago.

Question 10: Within what time frame will the ministries have to decide on FDI proposals w.e.f 6th June 2017?

A. 50 days
B. 65 days
C. 45 days
D. 30 days

Answer and Explanation

Ans. C

The government has clarified that post the abolition of the FIPB, ministries will have to decide on FDI proposals within 60 days of the application and any rejection will need concurrence of the DIPP.


General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!

Daily Current Affairs 14 june 2017 and Current Affairs Quiz June 14 2017 |Current Affairs Infographic 14 june 2017