Current Affairs Quiz June 19 2017

Directions for the quiz:
1. This Current Affairs Quiz June 19 2017 is meant to be a check for your learning and is meant to serve as tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz June 19 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz June 19 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 19 June 2017.

Question 1: BJP’s recently announced presidential nominee Ram Nath Kovind was appointed as the Governer of Bihar in which year:

A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017

Answer and Explanation

Answer: B

Ram Nath Kovind (age 71), the present Governor of Bihar has been announced as BJP’s presidential nominee. He is an advocate and has practised in both the Delhi HC and the Supreme Court.He has also served as the national spokesperson for BJP and was appointed as the governer of Bihar on 8th August 2015.

Question 2: Which Country is planning to send mini-ecosystems to Moon next year?

B. Russia
C. China
D. India

Answer and Explanation

Answer: C

In a first, China planning to send mini-ecosystems to Moon next year. These will be containing potato seeds and silkworm eggs.The aim of this mission is to study how the organisms develop on the lunar surface and to prepare for future moon landings and possible human inhabitants.

Question 3: Who is the newly appointed president of South Korea?

A. Lee Myung-bak
B. Park Geun-hye
C. Hwahg Kyo-ahn
D. Moon Jae-in

Answer and Explanation

Answer: D

Moon Jae-in (born 24 January 1953) is the current President of South Korea Moon was elected after the impeachment of his predecessor, Park Geun-hye. He is a former student activist, human rights lawyer, and chief of staff to then-President Roh Moo-hyun.

The name mentioned in option C Hwahg Kyo-ahn is that of South Korea’s Prime Minister.

Question 4: Lockheed Martin and Tata Advanced Systems Limited have signed a pact for the production of which planes in India?

A. F-16 Block 70
B. F-16 AT Falcon 21
C. F-16X Falcon 2000
D. F-16BR Block 60

Answer and Explanation

Answer: A

Lockheed Martin and Tata Advanced Systems Limited (TASL) have signed a pact for the production of F-16 Block 70 fighter planes in India.

Question 5: Taj Mahal Palace in Mumbai, which has become the 1st Indian building to get trademark, was built in which year?


Answer and Explanation

Answer: B

The iconic building, Taj Mahal Palace in Mumbai has become the 1st Indian building to get trademark.It was built in 1903 and has been a defining structure of Mumbai’s Skyline.

Question 6: Who is the winner of the Man Booker International Prize?

A. Charlotte Mandell
B. Roy Jacobsen
C. David Grossman
D. Mathias Enard

Answer and Explanation

Ans. C

David Grossman’s A Horse Walks into a Bar is set around a standup comic’s rambling and confessional routine in an Israeli comedy club, has won the Man Booker International prize for the year’s best fiction in translation.

Question 7: Which film star has recently bought a team in South Africa T20 League?

A. Shilpa Shetty
B. Abhishek Bachchan
C. Shahrukh Khan
D. Salman Khan

Answer and Explanation

Ans C

Shahrukh Khan, who owns a stake in the IPL team Kolkata Knight Riders has been handed the ownership of team of Cape Town.Cricket South Africa lunched its new T20 Global League in London, the competition is set to start in November, with the final to be played on December 16

Question 8: Who has been appointed as the ambassador to Denmark?

A. Ajit Vinayak Gupte
B. Rajeev Shahare
C. Ruchira Kamboj
D. Pram Jit Mann

Answer and Explanation

Ans. A

Shri Ajit Vinayak Gupte (IFS: 1991), currently Joint Secretary in The Ministry of External Affairs has been appointed as the next Ambassador of India to Denmark.

Question 9: Which bank will tie up with the Terra Pay for faster International Remittance?

A. IndusInd Bank
B. HDFC Bank
C. Axis Bank
D. Yes Bank

Answer and Explanation

Ans. D

TerraPay, mobile payments switch has announced its collaboration with Yes Bank to enable real-time international money transfers to bank accounts in India.

Question 10: Which Indian company is second in the top 100 of Nikkei Asian Review Asia 300 companies list?

A. Infosys
B. Maruti Suxuki
C. HCL Technologies
D. Dabur

Answer and Explanation

Ans. C

According to the Nikkei Asian Review’s second annual Asia 300 Power Performers Ranking — a compilation of the most powerful and valuable listed companies in Asia, as many as three Indian companies have made it to the top 10 list, while none had made the cut in the previous financial year. Indian IT service provider HCL Technologies came in at the second place, followed by Zee Entertainment Enterprises and Tata Consultancy Services at the third and fourth place respectively.


General Knowledge Tests for June-2017
Happy Learning!

Daily Current Affairs 19 june 2017 and Current Affairs Quiz June 19 2017 |Current Affairs Infographic 19 june 2017