Current Affairs Quiz 22 June 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22 June 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22 June 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22 June 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 22 June 2018

Question 1: Who is the CEO of Ayushman Bharat?
A. Indu Bhushan
B. Bhushan Kumar
C. Indar Bhushan
D. Bhushan Ramesh Kardinkar

Answer and Explanation

Answer: A

Dr. Indu Bhushan, CEO, Ayushman Bharat- National Health Protection Mission and Dr. R. N. Tandon, Hony. Secretary General, Indian Medical Association (IMA) met to discuss the potential collaboration in implementing Ayushman Bharat- National Health Protection Mission (AB-NHPM).

Question 2: Which of the following is the capital of Tajikistan?
A. Minsk
B. Dushanbe
C. Teheran
D. Damascus

Answer and Explanation

Answer: B

Dushanbe, on the Varzob River, is the capital of Tajikistan. On the east bank of the river is Rudaki Park, named for the classical poet.

Question 3: How many labs are going to be setup by The Centre of Excellence in Maritime & Shipbuilding (CEMS) in Mumbai?
A. 6
B. 24
C. 18
D. 30

Answer and Explanation

Answer: A

The Centre of Excellence in Maritime & Shipbuilding (CEMS), a well-funded start-up in skill development for maritime and shipbuilding sector, has announced setting up of 24 labs -6 in Mumbai and 18 in Vizag campus.

Question 4: Under ‘India Smart Cities Award’ 2018, Under category ‘urban environment’ category _________ bagged one of the award for public bike-sharing project.
A. Chennai
B. Coimbatore
C. Bangalore
D. Madurai

Answer and Explanation

Answer: B

Under ‘urban environment’ category – Bhopal, Pune and Coimbatore bagged the award for public bike-sharing project.

Question 5: Who is the president of AIIB ?
A. Jin Liqun
B. Takahiko Nakaho
C. Jack Boon
D. K V Kamath

Answer and Explanation

Answer: A

Jin Liqun is a Chinese politician, banker, and professor. He is currently the President of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Question 6: World Music Day 2018 is observed on ______ June.
A. 23rd
B. 22nd
C. 21st
D. 24th

Answer and Explanation

Answer: C

World Music Day 2018 observed on 21st June. The day is also known as Fete de la Musique after a music festival that began in France in 1982

Question 7: Where is Microsoft headquarters located in USA?
A. New York City
B. Silicon Valley
C. Washington DC
D. Los Angelis

Answer and Explanation

Answer: C

The corporate headquarters, informally known as the Microsoft Redmond campus, is located at One Microsoft Way in Redmond, Washington.

Question 8: Which is the smallest country in the world?
A. Vatican City
B. Monaco
C. Nauru
D. Tuvalu

Answer and Explanation

Answer: A

The world’s smallest country is the Vatican, also known as the Holy See. With only 0.44 square kilometres, Vatican City is the world’s smallest country by land area. This country fits entirely within the Italian capital city of Rome, and is the centre of the Catholic Church.

Question 9: _________________ was adjudged as the “Coach of the Year”.

A. Gopi Chand
B. Harmindar singh
C. Ravi Shastri
D. Stephen Constantine

Answer and Explanation

Answer: D

Coach of the Year: Stephen Constantine.

Question 10: Who is the Coach of Argentina National Football team?
A. Diego Simona
B. Sampoli
C. Maradona
D. Pale

Answer and Explanation

Answer: B

Sampoli is the current coach of Argentina National Football team

Daily Current Affairs: 22 June

General Knowledge Tests for June-2018
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22

Daily Current Affairs 22 June 2018 Current Affairs Quiz June 22 2018 Current Affairs Infographic