Current Affairs Quiz November 19 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz November 19 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz November 19 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz November 19 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 19 November 2017

Question 1:Afghanistan defeated ____ to lift ACC Under-19 Cup 2017 trophy.
A. Australia
B. Pakistan
C. India
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: B

Afghanistan defeated Pakistan by 185 runs to lift the ACC Under-19 Cup 2017 trophy in Kuala Lumpur, Malaysia.

Question 2:Naim Suleymanoglu, also dubbed as ‘Pocket Hercules’ recently passed away. He was ____.
A. Weightlifter
B. Swimmer
C. Runner
D. Football Player

Answer and Explanation

Answer: A

Turkey’s three time Olympic gold medal winning weightlifter Naim Suleymanoglu died aged 50 due to liver failure.

Question 3:Who will be honored with Indira Gandhi Peace Prize 2017?
A. Rghuram Rajan
B. Subramanian Swamy
C. Manmohan Singh
D. Digvijay Singh

Answer and Explanation

Answer: C

Former Prime Minister Manmohan Singh will receive the Indira Gandhi Peace Prize for Peace, Disarmament and Development this year for his leadership of the country between 2004 and 2014.

Question 4:Who has been appointed as the ambassador of World Packaging Organisation?
A. Barkha Sharma
B. APS Sharma
C. L M Swamy
D. AVPS Chakravarthi

Answer and Explanation

Answer: D

Ecobliss India Managing Director AVPS Chakravarthi has been appointed as the ambassador of World Packaging Organistaion at its 99th board meeting held in Rio de Generio, Brazil.

Question 5:India’s Manushi Chillar crowned as Miss World 2017, the event was held in ____
A. USA
B. Russia
C. India
D. China

Answer and Explanation

Answer: D

India’s Manushi Chillar has won the coveted Miss World 2017 crown at a grand event in China, bringing to an end the country’s dry spell of 17 years at the top pageant contest.

Question 6:India’s first Coastal Economic Zone will come up in which state?
A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: C

The government has given the go-ahead for setting up India’s first mega coastal economic zone(CEZ) at the Jawaharlal Nehru Port Trust(JNPT) in Maharashtra as part of a plan to develop 14 such industrial clusters to spur manufacturing and generate jobs.

Question 7:World Toilet day is observed every year on ____.
A. 19th November
B. 19th September
C. 23rd November
D. 23rd September

Answer and Explanation

Answer: A

In a bid to help break taboos around toilets and make sanitation for all a global development priority, the United Nations General Assembly designated 19th November as World Toilet Day.

Question 8: Stone sculptures of Mamallapuram are situated in which state?
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

The Group of monuments at Mahabalipuram is a collection of 7th and 8th century religious monuments in the coastal beach resort town of Mamallapuram, Tamil Nadu and a UNESCO World Heritage site.

Question 9:_______ is the partner state of Manipur and Nagaland under ‘Ek Bharat-Shreshtha Bharat Yojana’.
A. Maharashtra
B. Madhya Pradesh
C. Assam
D. Mizoram

Answer and Explanation

Answer: B

Madhya Pradesh is the partner state of Manipur and Nagaland under ‘Ek Bharat-Shreshtha Bharat Yojana’.

Question 10:Memorial of Indira Gandhi is at ____.
A. Rajghat
B. Smriti Sthal
C. Shakti Sthal
D. Jannayak Sthal

Answer and Explanation

Answer: C

A grateful nation is paying homage to former Prime Minister Indira Gandhi on her 100th Birth Anniversary. A commemorative program to mark the anniversary of Gandhi held at Shakti Sthal, New Delhi.

Daily Current Affairs: 19 November

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for November-2017
Happy Learning!
Nov-1Nov-2Nov-3Nov-4
Nov-5Nov-6Nov-7Nov-8
Nov-9Nov-10Nov-11Nov-12
Nov-13Nov-14Nov-15Nov-16
Nov-17Nov-18Nov-19Nov-20
Nov-21

Daily-Current-Affairs-19-november-2017-Current-Affairs-Quiz-november-19-2017-Current-Affairs-Infographic