Current Affairs Quiz November 5 2017

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz November 05 2017, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz November 05 2017 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz November 05 2017 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 November 2017

Question 1:Which state is all ready to host Nobel Prize event in Feb 2018?
A. Telangana
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Goa

Answer and Explanation

Answer: D The Goa government signed trilateral MoU with the Department of Bio-Technology, Ministry of Science and Technology, Government of India and Nobel Media, Sweden to hold the ‘Nobel Prize Series-India 2018 to be hold form Feb 1-2018 in Goa.

Question 2:Who has been named ambassador of the Women’s Youth World Championships being held in Assam?
A. PV Sindhu
B. Mary Kom
C. Jwala Gutta
D. Karnam Malleshwari

Answer and Explanation

Answer: B Five time world champion and Olympic bronze medalist MC Mary Kom has been named as the ambassador of the upcoming AIBA Women’s Youth World Championships.

Question 3:Where does the Indian Army has launched its independent and full integrated joint training node recently?
A. Pune
B. Chennai
C. Shillong
D. Kohima

Answer and Explanation

Answer: C The Indian Army launched an Independent and Fully-Integrated Joint Training Node(JTN) at Umroi cantonment in Shillong, Mehghalaya.

Question 4:Prime Minister Saad al-Hariri recently resigned from his post, He was Prime Minister of ____.
A. Colombia
B. Rwanda
C. Iraq
D. Lebanon

Answer and Explanation

Answer: D Lebanese Prime Minister Saad al-Hariri resigned from his post. He was in Saudi Arabia’s capital, Riyadh when he announced the resignation.

Question 5:Which is capital city of Saudi Arabia?
A. Riyadh
B. Dubai
C. Caracas
D. Berut

Answer and Explanation

Answer: A Riyadh is the capital city of Saudi Arabia.

Question 6:Which small finance bank recently got scheduled commercial bank status from RBI?
A. Dhanlakshmi Small Finance Bank
B. Fino Small Finance Bank
C. AU Small Finance Bank
D. Bandhan Small Finance Bank

Answer and Explanation

Answer: C AU Small Finance bank has received Reserve Bank of India(RBI) approval to operate as schedule commercial bank.

Question 7:Which Airline named as the airline of the year by
A. Qutar Airlines
B. Air New Zealand
C. Royal Airlines
D. Riyadh Ittehad Airline

Answer and Explanation

Answer: B Air New Zealand has been named Airline Of The Year for the fifth consecutive year by

Question 8:Indian Women’s Hockey team defeated ____ to clinch Asia Cup Title 2017.
A. China
B. Chile
C. Australia
D. Pakistan

Answer and Explanation

Answer: A The Indian women’s Hockey team defeated Two-time Asia Cup champion China to clinch the Hockey Asia Cup for the second time.

Question 9:Kristalina Georgieva is the CEO of ____.

Answer and Explanation

Answer: D Kristalina Georgieva is the CEO of World Bank (WB).

Question 10:Who is the chairman of the Parliamentary Committee on External Affairs?
A. Arun Jaitley
B. M Venkaiah Naidu
C. Shashi Tharoor
D. Hansraj Ahir

Answer and Explanation

Answer: C Shahshi Tharoor is the Chairman of the Parliamentary Committee on External Affairs.

Daily Current Affairs: 05 November


General Knowledge Tests for November-2017
Happy Learning!