Current Affairs Quiz 5 September 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 September 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 September 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 September 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 5 September 2018

Question 1: World Teachers’ Day is observed on_____________
A. October 5
B. September 5
C. November 5
D. December 5

Answer and Explanation

Answer: A

World Teachers’ Day, also known as International Teachers Day, is held annually on October 5. Established in 1994, it commemorates the signing of the 1966 “Teaching in Freedom”.

Question 2: Who is the Governor of Tamil Nadu?
A. Guljarilal Nanda
B. Banwarilal Purohit
C. Kesarinath Tripathi
D. Rampal Ravi

Answer and Explanation

Answer: B

Banwarilal Purohit is an Indian politician from Nagpur. He is the incumbent 20th Governor of Tamil Nadu.

Question 3: Who has been crowned as ‘Yamaha Fascino Miss Diva – Miss Universe India 2018’?
A. Nehal Chudasama
B. Aditi Churasia
C. Roshni Sheoran
D. Neha Hundia

Answer and Explanation

Answer: A

Nehal Chudasama was crowned as ‘Yamaha Fascino Miss Diva – Miss Universe India 2018’.

Question 4: ‘IOWave18’:-Tsunami Mock Drill was organised in _________ ?
A. Indian Ocean
B. Atlantic Ocean
C. Pacific Ocean
D. Arctic Ocean

Answer and Explanation

Answer: A

‘IOWave18’:-Tsunami ‘Mock Drill’ has begun in the Indian Ocean.

Question 5: Thaawarchand Gehlot to attend the 3rd ASEM (Asia-Europe Meeting) Conference in __________.
A. Seoul
B. Cuba
C. Shanghai
D. Tokyo

Answer and Explanation

Answer: A

Thaawarchand Gehlot to attend the 3rd ASEM (Asia-Europe Meeting) Conference, Seoul (Korea).

Question 6: Dr. Arif Alvi has been elected as the _____ President of Pakistan.
A. 14th
B. 11th
C. 12th
D. 13th

Answer and Explanation

Answer: D

Dr. Arif Alvi was elected the 13th President of Pakistan.

Question 7: Rapid Trident-Exercise is a joint military exercise among Ukraine,_________ and NATO nations.
A. China
B. UK
C. USA
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: C

It is a joint military exercise among Ukraine, US and NATO nations.

Question 8: International Aviation Summit was held in_____________.
A. New Delhi
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

International Aviation Summit was held in New Delhi.

Question 9: NABARD sanctioned Rs ________ to West Bengal under Rural Infrastructure Development Fund.
A. 386 crore
B. 362 crore
C. 349 crore
D. 335 crore

Answer and Explanation

Answer: D

NABARD sanctioned Rs 335 crore to West Bengal under Rural Infrastructure Development Fund.

Question 10: Om Prakash Mitharval clinched gold in the men’s _______ pistol event.
A. 20m
B. 50m
C. 10m
D. 40m

Answer and Explanation

Answer: B

Om Prakash Mitharval clinched gold in the men’s 50m pistol event.

Daily Current Affairs: 5 September

General Knowledge Tests for September-2018
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5

Daily Current Affairs 5 September 2018 Current Affairs Quiz 5 September 2018 Current Affairs Infographic